Uitstelgedrag pak je zo aan!
Uitstelgedrag is normaal. Iedereen herkent het gedrag om minder leuke of lastige taken door te schuiven.
Zo’n 15% tot 20% van de mensen heeft er echt last van. Hoe voorkom je dit gedrag, hoe leer je om jezelf aan te sporen aan de gang te gaan?
Om het antwoord te vinden moet je eerst weten wat de reden is van uitstelgedrag. Een veelvoorkomende oorzaak van uitstellen is de behoefte aan perfectie. Je wilt je taak goed doen, weet eigenlijk niet hoe het precies aan te pakken, wat er van je verwacht wordt of waar je moet beginnen. En dus begin je er maar niet aan want falen wil je niet!
Visualiseer je resultaat
Een eerste stap is om je een voorstelling te maken van het eindresultaat. Neem de tijd om te bedenken en te beschrijven wat je gaat opleveren. Hoe ziet het er uit? Wees hierin zo concreet en specifiek mogelijk. Vaak helpt het om inspiratie op te doen via internet. Google eens wat je zoekt en haal de best practices naar voren. Of brainstorm met jezelf. Er zijn meer dan genoeg online tools om je daarbij te helpen. Beschrijf daarna zo gedetailleerd mogelijk wat je gaat maken.
Concreet plaatje
Bij een plan beschrijft je bijvoorbeeld de planhorizon, de deelgebieden, maak je een indicatie van de omvang van het plan dus letterlijk het aantal pagina’s, de vorm zoals een document of een presentatie met sheets, bepaal het gebruik van visuals en illustraties. Ga je een website ontwikkelen bedenk dan hoe deze er uit gaat zien, hoe je het onderwerp wilt belichten, welke pagina’s wil je, welke functionele eigenschappen, hoe is de opbouw van zo’n pagina, welke kleurstellingen spreken je aan. Eigenlijk begin je dus met het eindpunt!
Perfectie is niet nodig
Nu heb je de eerste stap al gezet. Je hebt nu een meer of minder uitgewerkte schets waarin al duidelijk de contouren van je eindresultaat te zien zijn. Vervolgens ga je per onderdeel verder aan de slag. Houd hierbij in gedachten dat perfectie niet nodig is! Perfectie werkt demotiverend. Bekijk per onderdeel of je tevreden bent met je opzet. Zo niet schaaf bij en zoek indien gewenst verder naar voorbeelden of input op het internet om nieuwe ideeën te krijgen. Wat is er nodig om je eindresultaat gerealiseerd te krijgen?
Maak nu je concept af
Heb je al je onderdelen een stap verder uitgewerkt? Op dit punt kun je nog input vragen van anderen. Denk aan collega’s of vrienden. Welke toevoegingen kunnen zij geven? Zijn er zaken die je nog niet had bedacht. Of wellicht moet je met een externe dienstverlener werken omdat je zelf bepaalde vaardigheden mist. Bij het ontwerpen van een website kun je een websitebouwer inzetten, wil je je tuin herindelen dan zoek je naar een goede hovenier, schrijf je een plan dan toets je dit met een collega. Omdat je nu al een beeld hebt van je eindresultaat kun je zo’n bedrijf goed briefen. Jij weet wat je wilt!
Realisatie
De laatste stap is de realisatie. Omdat je precies weet waar je naar toe werkt is de realisatie uiteindelijk een fluitje van een cent. Of je dit zelf doet of via een ander maakt hierbij niet uit. Uitstelgedrag is dus niet meer nodig. Succes!
Meer info over uitstellen lees je hier.