Zo pak je een groot project aan.

Met deze tips wordt een groot project hanteerbaar!

Schuif je dat grote project steeds door? Omdat je niet weet waar je moet beginnen en geen handvatten kunt vinden om het te tackelen? Lees snel verder!

Het project is omvangrijk. Het gaat meerdere weken of zelfs maanden duren. En een veelheid van taken maakt dat je geen beginpunt kunt vinden. En dus blijf je het voor je uitschuiven. Hoe belangrijk ook. Tegelijkertijd staat het de aanpak van andere klussen in de weg en blijft je hoofd vol van het project. Voor dit soort grote projecten is de metafoor van de olifant bruikbaar.

Een vol hoofd

Visualiseer een olifant en zet deze eens midden in je huiskamer. Hoe ziet dat eruit? Kun je er nog langs? Beneemt de olifant je het zicht op grote delen van de kamer? Is die olifant het eerste dat je elke keer als je de kamer in komt ziet? De werkelijkheid is dat zo’n olifant een enorme sta-in-de-weg is die prominent én altijd aanwezig is. En dit maakt dat je alleen nog maar die olifant ziet. Hier zit de vergelijking met een groot project. Je kunt alleen daar nog maar aan denken. Maar zo’n olifant weghalen, door ‘m op te eten, lukt niet gemakkelijk. Daar is ‘ie te groot voor.

In stukjes

Om het probleem op te lossen dien je in kleinere stukjes te denken. Een olifant verplaatsen lukt niet maar hem in kleine stukjes snijden,lichaamsdeel voor lichaamsdeel, en dan hapje voor hapje elk deeltje verorberen is wél een methode. Denk hier eens aan als je een megaproject wilt oppakken. Hak het project in een aantal overzienbare onderdelen, denk aan 6 tot 10 onderdelen. En benoem vervolgens per onderdeel welke taken je voor ogen ziet. Probeer niet meteen compleet te zijn. Maar ga wel meteen aan de slag met de taken die je formuleert.

Resultaat motiveert

Door kleine taken op te pakken én af te ronden proef je het succes van resultaat. Deze taakjes, hoe klein ook, motiveren je om een volgend stapje te zetten. En elk nieuw stapje is een bijdrage aan het eindresultaat. Gaandeweg zul je ook vat krijgen op de moeilijker onderdelen. Omdat resultaat motiveert om door te gaan en jou het vertrouwen geeft dat je de klus gaat klaren.

Nog een tip over het aanpakken van een groot project lees je in het artikel Eat the frog.